K2_DATE_FORMAT_LC2

HandEra 330 - en oversikt

K2_WRITTEN_BY 

Vi har tatt en nærmere titt på hva de nye funksjonene i HandEra 330 vil bety for deg som bruker. Dette er enhet nr. 2 fra selskapet som produserer TRGPro.

Denne enheten er helt klart myntet på bedriftsmarkedet og brukere som trenger bedre og st?rre skjerm og lagringskapasitet for bl.a. ? ta med seg Office-dokumenter. Derfor kommer HandEra 330 med QuickOffice fra Cutting Edge Software installert. Dermed har man integrasjon mot MS Word og Excel.

Batteri-løsning

Det er også tatt høyde for at disse brukerne er borte fra kontoret i lengre tid og at de derfor trenger fleksible batteri-/ladel?sninger. Derfor støtter enheten både en lithium-ion pakke og 4 AAA batterier (i nødsfall), samt lading via cradle eller kabel som stikkes direkte inn i enheten. Det skal nevnes at selv med 4 AAA-batterier inne vil enheten veie mindre enn en standard PalmIIIxe. Med lithium-ion pakken veier den enda 15 gram mindre.

Skjermen

Skjermen på denne enheten er den største på noen Palm-enhet hittil. Den har en oppløsning på  240x320 pixles (mot dagens 160x160 pixels). HandEra har imidlertid lagt inn funksjonalitet som gjør at enheten bygger om skjermbildet til programmer som støtter dette og viser dem med de nye høyoppløselige fontene i systemet. Dermed kan et program for 330 også vises på enhver Palm med 160x60 pixels oppløsning.

Hva betyr det for kompatibilitet med gamle programmer? Det betyr i prinsippet at alle programmer må endres noe for å kunne utnytte skjermoppl?sningen og størrelsen til fulle. Inntil det skjer med ditt favorittprogram kan du kan velge mellom to løsninger:

  1. Enheten utfører såkalt ""pixel doubling"" og gjør hver pixel om til 1,5 pixles.
  2. Du kan se skjermbildet i normaloppløsning enten sentrert på skjermen eller oppe i venstre hjørne.

I sistnevnte tilfelle vil det imidlertid bli et noe mindre skjermbilde enn på en vanlig Palm-enhet, i og med at HandEras pixler er mindre enn på andre enheter. 1,5 pixler på 330 tilsvarer 2 på en annen enhet.

QuickOffice er tilpasset den nye oppløsningen og utnytter dermed skjermens kapasitet maksimalt. Du vil se at tekst blir svært mye skarpere og spesielt kursiv skrift blir enklere å lese på denne skjermen.

Virtuelt Grafitti-område

For å få skjermbildet større måtte HandEra ofre Grafitti-området. Dette er nå skjult (slik som Windows Task Bar) og kommer frem når du trenger den. Nederst i høyre hjørne av skjermen har du en liten pil som du bruker til å hente frem menyen med. Nederst til venstre finer du et lite hus (program-menyen) og en liten meny (meny...;o) Denne løsningen har jeg savnet siden Pilot 1000 kom i 1995, og jeg håper den etter hvert blir gjengs over hele spekteret av Palm-enheter.

To kortplasser!

HandEra nøyde seg ikke med å bare videreføre Compact Flash-porten fra TRGPro. De dyttet like gjerne inn en SD-kort port i tillegg. Dermed kan 330 dra nytte av alle de SD-kort modulene som etter hvert kommer fra Palm Inc.

Fordelen med å ha to kortplasser er åpenbar. For det første: For øyeblikket er det kun Compact Flash som støtter andre funksjoner enn lagring. Dvs. at skal du ha modem eller annen funksjonalitet må du benytte CF. SD-kortene er bra til lagring, men Secure Digital sammenslutningen jobber fremdeles med spesifikasjonene som gj?r at standarden kan utføre mer enn bare lagring. Dermed kan et naturlig bruksområde bli å ha SD-kort som lagringsplass og CF-kort for annen funksjonalitet. Enkelte kan f.eks. ha et CF-kort med strekkodeleser og lagre data direkte til et SD-kort som dyttes inn i en PC der dataene bearbeides videre. Mulighetene er mange - og HandEra har sett at med denne løsningen vil variasjonsmulighetene bli blandt de beste på markedet.

Diktafon, høytaler og mikrofon

I tillegg til å ha innebygget mikrofon har enheten også en etter sigende svært god høytaler. Disse brukes sammen med den innebygde diktafonen som gjør det enkelt ? ta opp lyd direkte til et minnekort i WAV-format. Lydfilene kan senere bearbeides, lagres eller videresendes på en PC.

Hvorfor ikke fargeskjerm??

HandEra har vært svært klare på dette: En fargeskjerm med tilsvarende oppløsning som det 330 har vil i dag bety drastisk redusert batterikapasitet og samtidig øke størrelsen på enheten. I dag er 330 like stor som en PalmIII. I tilelgg er dagens tynne fargeskjermer for dårlige til at HandEra vil satse på dem. Men, så snart teknologien er moden for det vil de produsere enheter med farger.

Ikke USB - dermed bakoverkompatibel

330 har ikke USB slik de fleste nye enheter på markedet har. Dette er gjort fordi en vesentlig del av markedet allerede har utstyr som er kompatibelt med PalmIII-serien. Dette kan også benyttes på 330. I tillegg støtter ikke Win NT eller 95 USB og en stor del av HandEras kunder bruker de systemene. I Norge er i vel litt bortskjemte med å ha det nyeste av de meste, men spesielt i USA er det en stor del av bedriftene som ikke har oppgradert sine systemer.

JogWheel

330 har også et navigeringshjul slik som på Nokia 7110 og Sony Clié. Dette benyttes for enkel navigering i lister etc. og kan trykkes på for å velge det markøren viser.

Konklusjon

HandEra 330 er en arbeidshest som absolutt er et godt valg for den som har bruk for lagringsplass, utvidelsemuligheter og en større og bedre skjerm. Jeg gleder meg til å få sett en på nært hold!

HandEra: http://www.handera.com/

K2_READ 1846 K2_TIMES K2_LAST_MODIFIED_ON K2_DATE_FORMAT_LC2
K2_MORE_IN_THIS_CATEGORY « PalmVII - trådløs hverdag

K2_LEAVE_A_COMMENT

Make sure you enter the (*) required information where indicated.
Basic HTML code is allowed.